Sunday, January 16, 2011

NaSi gOrEnG USA...?? SeDaP kE...???

Moshi moshi readers...~http://www.emocutez.com


Ha! penah makan nasi goreng USA (NGU) tak??? (sile ingat balik penah ke tak ye..:P )

Sangat sedap wo...! Depends dengan kat mane korang pekena NGU itu lor yek...

Tapi yang pastinyer dekat restoren second paling hujung kat Kolam Memancing Gambang tu serius sedap giler memang tip top la..! Sangat terlalu mantop wooo...!!

Sekali cuba pasti nak lagi...(sebab tu aku dah berkali-kali dah makan NGU kat situ.. Tiap kali pegi situ komfem order NGU...haha...;p

Ye la kan, walaupun tak dapat nak ikut En. AH pegi USA..http://www.emocutez.com makan nasi goreng USA pon jadi ka kan..??? huhuhttp://www.emocutez.com






Amacam?? Bikin meleleh you all punye saliva tak..??kui2..;p


Oleh sebab aku suke makan bende alah nih sekarang.. So, aku nak kongsi ngan korang resepi macam mane nak menghasilkan satu masakan yang diberi name NASI GORENG USA yang amat sedap..wakaka...Taraa... (sile salin yek..hihi)http://www.emocutez.com


NASI GORENG USA KUKUMALU

Bahan Nasi Goreng

2-3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu cili boh/ giling
1 sudu stok pekat ayam/kiub
80 g sayuran campur

450-500 g nasi (yg sudah sejuk)
1-2 sudu serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Bahan Lauk

300 gram daging batang pinang

1 CamB serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar – lebihkan jika ingin lebih pedas

1/2 biji lada benggala hijau

1 biji lada merah

3 CamB kicap manis

2 Camb sos tiram

1 cawan air

1/2 CamB tepung jagung yg dibancuh dgn 1 CamB air

Garam dan gula secukup rasa

minyak utk menggoreng


Untuk nasi goreng:

1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih.
2. Bila sudah naik wangi, masukkan cili boh/giling dan kacau 1 min.
3. Masukkan stok ayam dan sayuran campur.
4. Bila sayuran empuk, masukkan nasi dan kacau rata.
5. Tambah serbuk lada sulah dan garam secukupnya sebelum diangkat.
6. Padatkan nasi ke dalam mangkuk kecil kemudian terbalikkan di atas pinggan.

untuk lauk

1. Potong daging nipis-nipis

2.Potong panjang lada benggala dan lada merah

3. Panaskan minyak. Goreng daging lebih kurang 3 – 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

4. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati.

5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api

Bahan Hiasan:

Panaskan sedikit minyak, goreng telur “mata kerbau” dan letak di atas nasi goreng.
Hias dengan hirisan daun (pilihan ikut suka).


Resepi nih aku amik dari website nih tau.. Kalau korang nak resepi2 yang lain pulak.. sile la terjah website nih yek..;p


Selamat Mencuba..! http://www.emocutez.com
tata~titi~tutu~

1 comment:

Tihara said...

bse nye nasi goreng US ada telo mata satuu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...