Okeh! sempena cuti study week nih..marilah kita blaja membuat popia sayur yang super sedap bersama chef G-dah deng dong yek...~
Oh! sile jangan ragu-ragu dengan kebolehan saya sebab saya memang sudah diiktiraf menjadi seorang chef ye... (oh! ini tipu.. sile jangan percaya)...haha
okeh! ini hasilnya bila sudah digoreng yek...~
Ini plak masa sebelum digoreng~
okeh! straight to the point yek... sebab saya taknak air liur korang meleleh ke atas lappy korang...haha~
Kulit popia
taugeh
carrot
kiub ayam meggi (2 kiub)
sengkuang
garam
bawang goreng
1. potong carrot n sengkuang secara halus n memanjang.
2. basuh sengkuang, taugeh, n carrot..
3. masukkan ke dalam bekas yang agak besar dan gaulkan mereka dengan mesra n gumbira.
4. masukkan kiub ayam, n garam secukup rasa.
5. bentangkan kulit popia, then, letak benda alah itu tadi.. ikut suka korang la nak letak banyak mana...hehe
6. Then, letak bawang goreng cikit.. n gulung kemas2... nak attachkan kulit popia tu? attachkan dengan air kosong pun okeh ja!~
then, goreng hingga garing...hehe
tips: untuk bagi popia tu tak berminyak, masa tos mereka, sila tos secara vertical..so minyak2 akan tertos secara sempurna...~
tata~titi~tutu~
No comments:
Post a Comment