Monday, December 28, 2015

Vietnam Getaway^^

Assalamualaikum n hai semua!

Kali ni sis nak share pengalaman masa pegi Ho Chi Minh City, Vietnam hari tu.. bukan hari tu sangat la.. Bulan Ogos 2015 lepas jugak la rasanya..See.. I have short term memory...haha.. Sebab tu kena abadikan dalam blog ni supaya x lupa...aduh nak, mahwaku ;p

Trip ke Vietnam hari tu sis pegi berdua je dengan makcik sis. Hehe.. And that was my first trip to oversea gitu ( dulu penah g Brunei je..).. hehe.. Kitorang pegi dalam 5 hari macam tu je.. Kitorang travel sendiri2 je without travel agency, and agak menjimatkan jugak la..Tiket Kuching-KL-HoChiMinh return ticket including luggage n hotel dalam RM1k untk dua orang.. Kira murah la jugak..hihi..Xberapa nak berplan bagai, janji hati mau kental gitu.. and kaki kena kuat jalan..haha..




Ni masa first night kat sana.. Agak saspen jugak si tengok trafik kat sini.. Hati mau berani nak cross the road..kalau x memang x ke mana la..haha



Ni kat Restoren Serai, the first kedai makan halal yang kami jumpa, so redah je la.. And it seems that kedai ni yg paling sedap among the other kedai yg kitorang cuba sepanjang di sana^^


Ni Mi Vietnam ke apa namanya sis pun lupa..kan short term memory gitu..haha.. tapi ni serius sedap..kena try tau kalau pegi Vietnam^^




Kalau ke Vietnam, tak sah kalau tak beli Kain Cotton Vietnam, sangat banyak choice, tapi kena pandai tawar-menawar jugak..Sis suggest beli kat kedai luar dari Ben Thanh Market.. Kalau T-shirt Vietnam pun murah lagi kalau beli kat deretan kedai luar Ben Thanh market compared to beli kat dalam Ben Thanh market tu.. Make a smart choice ya^^ Same case jugak kalau nak beli keychain or souvenir. Ada jugak la yang okay kat dalam market tu..tu pun kalau uols pandai bargain ya^^

At Saigon Notre-Dame Basilica.. baru google nama dia..haha..sebab lupa..lol^^ Church ni terletak opposite dengan Saigon Central Post Office.. tempat wajib amik gmbr kalau ke Ho Chi Minh City gitu^^


Ni pulak Opera House, fefeeling kat Eropah gitu... Cantik dan terletak dekat tengah bandar jugak, dalam 10min berjalan dari Ben Thanh Market^^




Sepanjang kat sana, ada la dalam dua tiga masjid yang sis jumpa..so, boleh la singgah solat jap.. kalau x silap masjid ni dalam 10 minit berjalan kaki dari Ben Thanh Market jugak, tapi different direction dari yang ke Opera House tadi.^^




Ni pulak dataran yang terletak dekat dengan bangunan2 urban kat sana, agak berbeza dengan view di Ben Than Market. Sis syak jurang antara kaya dan miskin kat sana agak ketara jugak la..Bagi pendapat sis la..hihi.;p





Kalau shopping kat Vietnam, boleh pakai Vietnam dong, Ringgit Malaysia atau US Dollar. Masa sis pegi hari tu rate RM1=~5000Dong gitu la.. ada barang yang rasa murah kalau beli pakai dong, ada yang murah beli pakai RM^^




One more thing, kat sana banyak garden..memang best kalau nak lepak2 gitu..hihi.. Kalau waktu malam ramai yang buat taichi la, aerobic pun ada^^ Bersemangat sukan orang2 Vietnam ni..haha^^




Buang tebiat bli baju hujan plak kat sana..Yela, kitorang mana la ada bawak payung ke ape..sekali dua tiga saat lepas bli hujan pun reda...apuu..haha..nasib baik dlm RM2.00 gitu je...;p



Ni masa flight baru take off nak balik KL..Bye Vietnam! It was a great experience for sis.. Till next time ya^^



~tata-titi-tutu~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...